inilah rupa yang terbaru pokok cili fertigasi en Din.. rasa cepat jer cili ni membesar.. sedar tak sedar dah berbuah.. aku jarang sangat menjenguk kebunya tuh.. sekali ku jenguk.. sungguh tak ku sangka, kira sejuk gak tangan en din ni..

tu diaa..... balik dari kerja aku terus ke kebun en din untuk memungut hasil tanamannya.. ada dua jenis cili.. aku pun tak berapa nak pasti jenis apa.. yang aku tahu cili besar dan cili padi.. cili besar tu benihnya daripada mak kat kampung.. cili ni boleh dibuat solok lada.

close up sikit.. nampak cam kecut jer sikit cili ni.. .. sebabnya cili ni dah lama tak dimandikan.. i mean tak dijirus sepanjang peninggalan kami sekeluarga.

cili hijau yang besar tadi terus ku potong kecik2 untuk dibuat cili jeruk.. sesuai di makan dengan mee goreng, kuew teow goreng dan sebagainya

cili yang telah siap dipotong dan dibasuh serta ditoskan dimasukkan dalam botol dan dijeruk dengan cuka bersama sedikit garam dan gula.


No comments:
Post a Comment